Skip to content

Nabewerkingen

Spuitverven
Poedercoaten
E-Coating
Plating
Anodising (alleen Alu Zwart & Alu Grijs)
Sandblasting

Lage Druk Spuitgieten

Lage druk spuitgieten, ook wel low pressure die casting genoemd of LPDC in het kort, is een extreem effici├źnt productie proces waarbij gesmolten aluminium legeringen, onder druk in een matrijs schoten worden om zo een product te maken. In tegenstelling tot hoge druk spuitgieten, wordt bij lage druk spuitgieten gebruik gemaakt van 7T tot 10T terwijl er bij hoge druk spuitgieten 100 tot 3.000T gebruikt kan worden. Vloeibare aluminium legeringen worden door deze druk uit een warmhoud vat in een geharde stalen matrijs gespoten.

Door de druk van lage druk spuitgieten kan het vloeibare aluminium zich goed in alle hoeken en gaten van complexe matrijzen werken. Vanwege de relatief hoge drukken, kan het gesmolten aluminium heel precies de matrijs vullen waardoor complexe en dunwandige vormen gemakkelijk geproduceerd kunnen worden.

Over het algemeen wordt lage druk spuitgieten gebruikt voor het produceren van producten die vele malen groter zijn dan geschikt is voor hoge druk spuitgieten. Doordat het gesmolten materiaal langzaam maar onder druk in de matrijs wordt gespoten, kunnen grotere matrijzen gevuld worden tot 1,80m.

Bij lage druk spuitgieten kunnen producten aan de lopende band geproduceerd worden. Hierdoor zijn seriegroottes van 2.000 tot 100.000 goed haalbaar. Door de hoge aantallen van de series maar de relatief trage productie snelheid van het proces ligt de productie kosten hoger dan bij hoge druk spuitgieten. Hier is wel een complexe matrijs aan verbonden die meer dan 70.000 shots mee kan gaan.

Nabewerkingen

Spuitverven
Poedercoaten
E-Coating
Plating
Anodising (alleen Alu Zwart & Alu Grijs)
Sandblasting

Voordelen

  • Door de langzame matrijsvulling kunnen sterkere en grotere producten tot wel 1,80m geproduceerd worden.
  • De porositeit van de producten ligt lager door de langzame vulling van de matrijs.
  • Gietstukken zijn geschikt voor warmtebehandelingen
  • Hoge vormcomplexiteit mogelijk door inzetstukken of zandkernen.

Aandachtspunten

  • De minimale werkbare wanddikte voor lage druk gieten is 4,0mm.
  • Voor het loskomen van het product van de matrijs wordt door ons aangeraden om een lossinghoek tussen de 2,0 en 3,0┬░ te gebruiken. Dit is afhankelijk van de complexiteit en de grootte van het product.
  • Grote series zijn vereist om de proceskosten aantrekkelijk te maken; voor kleinere serie groottes of producten met andere vereisten kunnen wij alternatieven of aanpassingen voorstellen.

Voorbeelden