Squeeze Casting
Squeeze casting, ook wel knijpgieten of vloeibaar smeden, is een efficiënt productieproces waarbij gesmolten aluminium legeringen, onder lage druk, in een matrijsholte wordt gegoten waarna het stollende aluminium door middel van hydrauliek of mechaniek onder extreem hoge druk wordt gezet. Door deze hoge nadruk tijdens het stollen, wordt het materiaal ineengedrukt waardoor het product superieure mechanische eigenschappen krijgt, ten opzichte van conventionele productieprocessen. Dit resulteert in betere sterkte, taaiheid en vermoeiingsweerstand.
De druk die tijdens het proces wordt uitgeoefend, helpt bij het vullen van zelfs de meest complexe matrijzen. Dit vermindert oppervlaktefouten en resulteert in gladdere en nauwkeurigere oppervlakteafwerkingen.
Bij squeeze casting kunnen producten aan de lopende band geproduceerd worden waardoor seriegroottes van 1.000 tot 500.000 niet vreemd zijn. Door de hoge aantallen van de series en de snelheid en efficiëntie van de productie, liggen de productie kosten relatief laag. Daarentegen is hier wel een complexe matrijs aan verbonden die minimaal 50.000 shots mee gaan.
Pluspunten
De belangrijkste voordelen van Squeeze casting:
- Middel tot grote series van 1.000 tot 1.000.000 stuks kunnen geproduceerd worden.
- Uitstekende nauwkeurigheid en oppervlaktekwaliteit van producten.
- Geschikt voor materialen die in andere gevallen niet gietbaar zijn.
- Verbeterde sterkte, taaiheid en vermoeiingsweerstand door de toegepaste druk tijdens het stollingsproces.
- Materialen kunnen een warmtebehandeling ondergaan om de mechanische eigenschappen te verbeteren.
- Lage stuksprijzen vergeleken met andere, grovere gietprocessen.
Aandachtspunten
- Grote serie aantallen zijn vereist om de proceskosten aantrekkelijk te maken; voor kleinere serie groottes kunnen wij alternatieven aanbieden en aanpassingen voorstellen.
- Smalle wanddiktes tot wel 2,0mm zijn haalbaar met squeeze casting. 8,0mm is de maximale wanddikte. Wanneer de wanden dikker gemaakt worden kan het materiaal sneller krimpen en voor krimpplekken zorgen.
- Om het loskomen van het product uit de matrijs beter te laten verlopen adviseren wij om een lossingshoek tussen de 1,0 en de 2,0° te gebruiken. Dit is afhankelijk van de complexiteit en grootte van het product.